White-Jacket; or, The World in a Man-of-War

White-Jacket blev både udgivet i Europa og i USA. De samtidige anmeldelser viser tegn på, at bogens styrker og svagheder blev forskelligt vurderet af de engelske og de amerikanske anmeldelser.

I en anmeldelse fra London Sun den 28. januar 1850 af en ukendt anmelder bliver bogen vurderet som troværdig i kraft af Melvilles egne oplevelser som hvalfanger. Melvilles portrættering af livet til søs, tegner et tydeligt billede af de reelle oplevelser sømændene havde i deres hverdag på skibene. Ifølge anmelderen er Melville en selvstændig amerikansk forfatter, med en selvstændig forfatteridentitet. Melville ønskede selv, at USA skulle løsrive sig de europæiske litterære tendenser og skabe deres egne tendenser og traditioner.

Anmelderen beskriver Melvilles forfatterskab med et stadigt højt niveau på trods af talrige udgivelser. Anmeldelsen afsluttes med en kommentar om, at man ikke ville fortryde at læse bogen, hvilket er meget positivt for Melville. Endnu mere positivt er det, at en anden britisk anmeldelse fra Athenæum fra den 2. Februar 1850 skriver, at Melville er en ener. Altså en af de eneste som er i stand til at tegne et realistisk billede af hav-livet. Generelt er de britiske anmeldelser meget positivt stillede overfor White-Jacket.

Den amerikanske anmeldelse fra Literary World fra den 16. marts 1850 er skrevet af Evert A. Duyckinck, som kendte Herman Melville. Duyckinck påpeger, at karaktererne i White-Jacket er meget gennemarbejdede, de fremstår derfor som realistiske personer. De bliver beskrevet som hverdagens helte. Anmelderen mener, at Melville skildrer den virkelige sømand og sømændenes interne hierarki og interaktion sublimt. Melville beskrives allerede på dette tidspunkt som førende inden for maritim litteratur, og romanen karakteriseres som amerikansk og demokratisk uden at være patriotisk.

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *